Epoxigolv

Epoxigolv tillverkas av epoxiplast som ger ett tåligt och slitstarkt massagolv. Epoxigolv är en optimal golvbeläggning för exempelvis industri- och produktionslokaler.

​Vad är epoxi?

Epoxi är ett samlingsnamn för olika typer av härdplast med slitstarka och tåliga egenskaper. Beroende på komponenter kan epoxi användas på flera olika sätt, exempelvis till:

 • lim

 • färger
 • isolering av elektroniska komponenter

 • lackering
 • laminat
 • olika typer av ytbeläggningar

Användningsområdena för epoxi varierar stort, och epoxi har många fördelar tack vare sin stora förmåga att häfta vid de flesta material. Plasten kan också göras vatten- och diffusionstät, samt värmebeständig och kemikaliebeständig.

Vad är epoxigolv

Epoxigolv benämns också som massagolv eller fogfritt golv, och är vanligt i exempelvis industri- eller lagerlokaler. Epoxiplast för golvändamål är en tvåkomponentsprodukt där basen utgörs av lågmolekylär epoxi (med en molekylvikt på <700) och en härdare av en aminlösning. Det gör golvet otroligt slagtåligt och slitstarkt, samtidigt som det är lättstädat. 

Vanligtvis är epoxigolv blanka, släta och fritt från fogar, men variationsmöjligheterna är många. Ytan kan exempelvis beströs med sand för att skapa ett halkskydd, vilket kan vara fördelaktigt för särskilda företag och industrier.Fördelar med epoxigolv


Det finns flera fördelar med att lägga ett epoxigolv, och golvet kan dessutom anpassas utefter önskemål och användningsområden. Väljer du att lägga ett fogfritt epoxigolv får du: • En tät beläggning, som skyddar underliggande betong
 • Lättstädad miljö, tack vare släta ytor

 • Ett kemikaliebeständigt golv, då epoxi tål salter och normalt förekommande kemikalier

 • Ett tåligt och slitstarkt golv
 • En golvbeläggning med snittlivslängd på 10-30 år
 • Luktfritt golv
 • Ett flexibelt golv med många möjligheter till individuell anpassning

 • Möjligheter till emissionsfri beläggning - golvet avger inte luftföroreningar

 • Lätt vidhäftning, där epoxi fäster på de flesta underlagEtt epoxigolv har en lång livslängd för att vara en relativt underhållsfri beläggning, men kan också variera beroende på nötningsgrad, kemikalier, temperaturskillnader och hur pass hårt golvet utsätts på daglig basis.

Epoxigolv är ett fördelaktigt val eftersom materialet går att anpassa stort efter just din lokal, dina behov och din verksamhet. Plastens egenskaper kan skräddarsys beroende på om du vill ha golvet vattentätt, kemikaliebeständigt, i en särskild struktur, färg eller om du efterfrågar något annat. Våra experter hjälper dig att möta dina krav och kan ta fram ett epoxigolv som passar bäst för ditt företag.
Var passar ett epoxigolv?


Ett epoxigolv passar de miljöer som kräver ett lättstädat och hygieniskt golv, med hög slitstyrka och tålighet. Många epoxiprodukter är inte heller brandfarliga, vilket gör att de passar lokaler och miljöer som kräver hög brandsäkerhet.Några exempel där epoxigolv lämpar sig bra är:


 • produktionslokaler

 • industrilokaler
 • soprum

 • hygien- och renrumsmiljöer

 • lagerlokaler
 • truckgångar
 • garage
 • tvättstugor
 • andra inomhusmiljöer, så som kontor- eller butikslokalerOm du är osäker på om ett epoxigolv passar ditt företag eller din lokal, kan vi hjälpa till med rådgivning och analys för att hitta rätt lösning för just era behov. Då är du varmt välkommen att kontakta oss för vidare information.

Hur läggs ett epoxigolv?


Epoxiplasten är flytande vid läggning, och målas eller ”flytspacklas” på befintligt underlag av korrekta verktyg av våra erfarna golvläggare. Golvet består av flera lager i olika tjocklek, där grunden först behandlas med primer, följt av en tjockare beläggning, och ett avslutande ytskikt. Ytskiktet kan lämnas blankt eller beströs med sand för att skapa ett halkskydd. 


Under arbetet behöver området avgränsas så att ingen obehörig personal kommer i kontakt med materialet eller eventuell skadar pågående golvläggning. Detta är särskilt viktigt då epoxi ska hanteras med försiktighet och med rätt utrustning. Viss lukt kan förekomma under själva härdningsprocessen, men när golvet är helt härdat är epoxiplasten luktfri.

Epoxifärg och golvytorEpoxigolv går att få i olika färger och strukturer, samt olika ytbehandlingar. Släta eller blanka ytor passar extra bra i miljöer där hygien och lättstädning är en viktig faktor. Epoxigolv med sand som ytbehandling ger ett bra halkskydd och kan passa bra i våta eller kyligare miljöer, som dessutom gör lokalen mer säker att använda, då det minskar risken för halkolyckor. 

Vi har flera olika färger att välja mellan till ditt epoxigolv. Det går bra att beställa prover för att se vad som skulle passa och vilka kulörer du gillar. Våra experter kan också guida dig till passande kulörer eller ytbehandlingar beroende på vilken verksamhet du bedriver.

Behöver jag pausa min verksamhet vid golvläggning?


Det går bra att måttligt bedriva verksamhet under tiden som läggningsarbetet sker, men har du personal eller besökare med överkänslighet mot epoxi bör dessa inte vistas i området. För att vara helt säker kan det därför vara bra att utrymma lokalen och ta upp verksamheten igen när golvet är helt klart. Behöver verksamheten rulla under läggningen är det dock viktigt att avgränsa området så att ingen obehörig hanterar materialen, och våra golvläggare kan arbeta effektivt.

Härdningstiden för ett epoxigolv är ungefär ett dygn per skikt, innan du kan beträda golvet - men är du minsta osäker kan våra erfarna golvläggare hjälpa dig och svara på frågor och funderingar under arbetets gång.

Är du intresserad av ett epoxigolv?Det finns många fördelar och användningsområden för ett fogfritt epoxigolv. Är du nyfiken på materialet och funderar på om det skulle passa din verksamhet är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi har stor erfarenhet av härdplaster och fogfria golv, och tillsammans kan vi hitta den perfekta lösningen för dig, ditt företag och verksamhetens lokaler.

Vår kontaktinformation hittar du här.