Arkitekt 

Information till dig som arkitekt

Till dig som är arkitekt

Hej och välkommen!

På denna sida finner du snabb information och bilder om några av våra golvsystem.

Hur ser ett golvsystem av härdplast ut?


Ett golvsystem som är uppbyggt av t.ex epoxiharts består vanligtvis av tre huvudsakliga lager: primer, massa och topplack. Här är en kort beskrivning av varje lager och dess funktion:

  1. Primer: Detta är det första lagret som appliceras på golvet för att skapa en jämn och vidhäftningsbar yta för de andra lagren. Primern hjälper också till att binda de andra lagren till underlaget och förbättra vidhäftningen. Primern består vanligtvis av epoxi, och det appliceras genom att rulla eller spraya på betonggolvet.

  2. Massa: Nästa lager är epoximassan, som appliceras ovanpå primern. Massan består av epoxiharts och en härdare, och är tillsammans en stärkande kombination som ger styrka och motståndskraft mot slitage och kemikalier. Massan appliceras vanligtvis genom att hälla den på golvet och sprida ut den med en spackelspade eller en tandad roller.

  3. Topplack: Det sista lagret är topplacken, som skyddar golvet mot repor, flisor och kemisk nedbrytning. Topplacken består vanligtvis av en liknande epoxiharts som massan, men med en annan sammansättning som gör det mer motståndskraftigt mot UV-ljus och missfärgning. Topplacket appliceras vanligtvis genom att rulla eller spruta det på golvet efter att massan har torkat.

Sammanfattningsvis är ett härdplastgolvsystem en stark, slitstark och kemiskt resistent lösning för betonggolv i kommersiella eller industriella utrymmen. Genom att kombinera en primer, massa och topplack kan man skapa en hållbar yta som är lätt att rengöra och underhålla.

Eradur WB - Vattenburen Epoxi

Eradur WB - Dokumentation

Eradur WB
Eradur WB
Vattenburen epoxi för målning

Eradur Massiv SL - Självutjämnande epoxibeläggning

Eradur Massiv SL - Dokumentation

Eradur Massiv SL
Eradur Massiv SL
En självnivellerande läggplast av epoxi.

Eradur Traffic Parking - Polyuretanbeläggning för garage

Eradur Traffic Parking - Dokumentation

Eradur Traffic Parking
Eradur PU 750
En självnivellerande läggplast i polyuretan.
Eradur PU 350
Flexibel läggplast av polyuretan.

Eradur Komfort - behagligt & estetiskt golv

Eradur Komfort - Dokumentation

(Finns två olika system beroende på vilken hårdhet man är ute efter, PU84 & PU94)

PU 84
Slitstarkt och styvt komfortgolv i polyuretan, Shore A 84.
PU 94
Slitstarkt och styvt komfortgolv i polyuretan, Shore A 94.
Eradur PU 94
Eradur PU 84

Eradur Struktur - Golvbeläggning med halkskydd och allroundegenskaper

(består av Primer N, Binder, & Topplack)

Eradur Struktur - Dokumentation

Eradur Struktur
Eradur Primer N
Specialformulerad epoxiprimer för betongytor.
Eradur Binder
En läggplast i epoxi för allmänt bruk, appliceras med färgsand.
Eradur Topplack Struktur
Topplack av epoxi med högsta krav på mekaniska egenskaper.

Eradur Kompakt - Slitstark fogfri golvbeläggning för industrier och publika miljöer

(består av Primer N, Binder, & Topplack)

Eradur Kompakt - Dokumentation

Eradur Kompakt
Eradur Primer N
Specialformulerad epoxiprimer för betongytor.
Eradur Binder
En läggplast i epoxi för allmänt bruk, appliceras med färgsand.
Eradur Topplack
Epoxibaserad topplack för beläggningar med höga krav på mekaniska egenskaper

Golvmiljöer

Inomhus

Mellan

Mellan

Tung

Tung

Varför föreskriva Härdplastgolv?

När man föreskriver ett härdplastgolv för ett projekt är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer, inklusive:

  1. Funktion: Vilken typ av verksamhet som kommer att äga rum på golvet och vilka krav som ställs på ytan. Till exempel, om det är ett industriellt projekt som involverar tunga maskiner, kommer ett golv med hög hållbarhet och kemisk resistens att krävas.

  2. Budget: Vilken budget som är tillgänglig för golvet och vilka kostnader som kan uppstå under golvets livslängd. En högre initial investering kan ibland löna sig genom att minska kostnaderna för underhåll och reparationer.

  3. Hållbarhet: Hur länge golvet behöver hålla och hur tåligt det måste vara för att klara av användningen under dess livslängd. Om golvet utsätts för slitage och hög trafik, kan en golvtyp som epoxi eller polyuretan vara ett mer hållbart alternativ.

  4. Estetik: Vilken design och stil som önskas för golvet, samt om det krävs någon specifik färg eller mönster för att matcha övriga inredning.

  5. Halkskydd: Genom att tillsätta halkskyddande material till golvet kan epoxi- och polyuretan-golv göras säkrare att använda genom att minska risken för att halka.
  6. Snabb installation: Både epoxi- och polyuretan-golv kan installeras relativt snabbt, vilket gör dem till ett tidsbesparande alternativ för projekt som har en tajt tidtabell.
  7. Miljö: Härdplastgolv som epoxigolv erbjuda flera fördelar ur ett miljöperspektiv, inklusive lång hållbarhet, kemisk resistens, lågt underhållsbehov och möjligheten till återvinning. Dessa egenskaper kan minska den totala miljöpåverkan av golvinstallationer och hjälpa till att bevara miljön

Sammantaget kan användningen av härdplastgolv vara ett utmärkt val för att uppfylla kraven på hållbarhet, säkerhet, estetik och budget för ett projekt, särskilt om det krävs en stark och tålig yta.